You are currently viewing Детето, храненето и цапането

Детето, храненето и цапането

Темата със заиграването с храна и цапането по време на хранене винаги предизвиква много съпротиви. Признавам си, че в началото на кариерата ми като детски психолог и за мен сензорните игри с храни не бяха напълно освободени от напрежение … Като малки винаги са ни казвали, че не трябва да се играе с храната и за мен това беше нещо като основополагащо правило! В практиката си, обаче, бързо се научих, че когато това има мярка, може да бъде изключително ползотворно занимание за децата. 

Когато станах майка и със сина ми стигнахме етапа на захранването,пък, си дадох сметка колко времеемко за една майка това занимание може да бъде. Колко пъти съм стискала зъби като видя как морковеното пюре се стича по тъкмо взетите от простора дрешки … 

Понякога много бързаме и е доста трудно да се  понесе, когато детето поеме инициативата при хранене и се изцапа до уши, нали? Гарантирам, че повечето майки са така … все пак това означава със сигурност повече работа за мама, повече отделено време на обяда, закуската или вечерята. А както се случва в наши дни, все бързаме за някъде.  

Що се отнася до децата ни, обаче, всяка секунда допълнително време си заслужава! Времето, когато детето се опитва да уцели устата си или да опита обяда си с ръце струва много повече, отколкото може да си представите … И не искам да подценя важността на хигиенните навици, но миенето на устата и ръцете може да изчака, докато храненето приключи. 

Представям си как звучи “Много е важно да оставяте детето си мръсно/изцапано” и  наистина, изкарано от контекста на тематиката, със сигурност не звучи така, както трябва. И все пак важността на този етап от развитието на хранителните навици и умения е много важен не само за изграждане на връзката с храната и самостоятелността на детето.

Ето няколко причини още днес да предоставите възможността на детето ви да се храни само: 

1. Това е чудесна сензорна игра

Времето, когато едно дете се опитва да се нахрани само, е много повече от самото  яденето. Освен изучаване на всевъзможни социални и културни норми, това е част от първата им активна сензорна игра. При най-малките има толкова много “сензорни опасности”…  няма как 7-месечното ви дете да бъде оставено в пясъка или да използвате бои за пръсти, защото точно в тази възраст то яде буквално всичко. Тактилната стимулация, която получават децата от играта с различните текстури на храната, предоставя на мозъка множество съдържателна информация, която децата обработват и същевременно по този начин създават по-сложни отговори за нещата около тях. Бебетата и децата активно търсят тези преживявания като част от любопитството, откриването, изследването и стремежа да изпитат сензорни преживявания. През този ранен етап това се случва най-непринудено и естествено. 

2. По този начин се научават как да се хранят сами

Когато бебето потопи ръцете си в обяда си, например,  като краен резултат ще разбере, че когато поставят пръсти в устата си, те получават малко храна: „Хей, аз мога да се храня!“. Вероятно ще минат седмици или месеци, преди да се хранят с лъжици, но тези ранни опити да хапнат сами, със собствените си пръсти ще поставят основата на това умение и е много по-вероятно по-скоро да се опитат да пробват и с лъжица! 

Има и такива бебета, на които пък не им хрумва да пипнат в купичката си с пръсти … Тогава бих ви посъветвала да  вземете с вашите пръсти и да опитате малко … покажете как! Децата се учат като имитират другите. 

3. С оцапването и играта с храната се избягват тактилни непоносимости

Когато децата нямат тактилен опит, те могат да станат чувствителни към нови или различни текстури с течение на времето. Ако постоянно почиствате бебето по време на хранене, то може да стигне до момент, в който да се чувства неудобно, когато е изцапано, защото това е чуждо усещане или нетипично. Постоянното обиране на храната с лъжица или избърсвате със салфетка, за да се бъде детето ви чисто, всъщност може да доведе до този вид сензорна непоносимост. Също така това почистване има много ограничаващ характер. Постоянно показва на бебето, че не успява да се справи само. Много често дори поривът на родителя да обере изцапаното около устата секва желанието на детето да опитва само. А погледа на мама понякога може да бъде прекалено красноречив и точно, когато е най-забавно, то да получи усещането, че нещо не е редно. 

Накрая искам да подчертая, че с непрекъснатото избърсване или не позволяването да се храни само на детето ви, вие го лишавате от прекрасно учене на самостоятелност и различни сензорни изживявания. Може да Ви звучи като лудост или дори неправилно, но не случайно децата учат през собствения си опит най-добре. 

За радост никога не е късно да започнете да го правите, дори и детето ви да е по-голямо. Винаги ще има време да започнете да показвате маниери за хранене на маса, но времето, когато са малки и е “позволено” да се изцапат хубаво с обяда си, например, минава като един миг.  Разбира се, това не означава да ги учите да играят с храната си постоянно. Ако забележите, че вашето дете просто играе с храната си, вместо да се опитва да се храни само и опипва текстурата на храната, тогава е добре да им осигурете възможности да рисуват с пръсти и да играят в различни сензорни кошчета, за да се насладят на този вид игра. При всички случаи, обаче, трябва да знаят, че храната не е игра и сядаме да ядем, за да се храним. 

Опитайте се да избегнете да:

  • Премахвате храната, която е останала по лицето на бебета веднага. Не мислете, че това може да бъде неудобно или дразнещо. 
  • Избърсвате често детето около детето. Ако част от хранат е излязла от купичката, нека детето я обере с пръсти. Оставянето на бебетата да опита с ръцете си е прекрасна сензорна игра!
  • Избърсвате ръцете или лицето със салфетка през цялото хранене. Все пак след това ще го измиете. Повторете се: „Добре е, ако сладкия картоф е в косите и зад ушите на бебето ми, това е добре.“

Хубаво е да:

  • Позволите на вашето малко дете да се изцапа, стига да не пречи на способността им да виждат (избърсват очите си с мръсна ръка) или да се хранят.
  • Изчакате  края на храненето, за да го измиете. Много бебета постоянно показват с тялото си, че им е неприятно, но въпреки това родителите го правят по време на цялото хранене. 
  • Изкъпете бебето след особено “изцапващтото” хранене. Повечето бебета обичат времето в банята и често е най-лесният начин да ги почистите.

Няма как да опазите детето си от всяка прашинка …  а колко може да е мръсна една храна?!?! Винаги можете да купите специална престилка за хранене или да обличате определени дрехи, които не ви е жал да станат на петна … Лято е? Нека се храни по памперс или гащи … Практиката ми ме е научила, че начини има винаги, важното е да имате желание. 

Leave a Reply