You are currently viewing Детето ми задържа храната в устата си. Какво да правя?

Детето ми задържа храната в устата си. Какво да правя?

„Детето ми задържа храната в устата си и може да седи така с часове, не се шегувам.“ Така започна разговор  с една майка, когато си запазваше час за консултация. За нея това беше нещо странно, нетипично, неправилно.

Всъщност, това е нещо, което се случва и не е нетипично детско поведение. На английски терминът е „pocketing food“. Правят го не само малките деца, но и по-големите, а дори и бебетата. Какво се случва – детето задържа храна в устата си продължително време, без да я преглъща. Обикновено храната се задържа в бузите (като хамстер); в предната част на устата или под небцето.

Какви са причините децата да го правят?

 1. Сензорни
 • понякога децата усещат, че текстурата на храната не им допада чак, когато е вече в устата им. Вместо да я изплюят, те просто я задържат. Очакват с времето да започне да става по-позната, по-мека. Най-често ако децата по-рядко задържат храната в устата си, то те се опитват да направят хапката по-мека и изчакват, докато стане готова за преглъщане.
 • за други деца проблемът идва в това, че не разбират добре къде в устата им е храната. Ние възрастните приемаме това усещане за даденост, но е възможно сетивата в устата да не изпращат достатъчно ясни или въобще да не изпращат сигнали към мозъка и детето да не успява да се ориентира къде е отишла храната в устата му. Това усещане може да се придобие и сетивата да се научат с времето. Изгражда се нещо като „карта“, точно както се случва с изграждането на схема и образ на тялото. Тъй като е възможно да не усещат храната в устата си, някои деца започват да я тъпчат в устата си. В един момент храната става повече и обработката става сложна.
 • Има и деца, за които това усещане е приятно и обичат да си го предизвикват. За някои от вас може да звучи още по-нелепо, но сензорните усещания са нещо индивидуално и тези, които са ни приятни и ни носят наслада, са тези, които обичаме да правим често.

 1. Орално моторни

Те са свързани със силата и координацията на мускулите в устата. Дали езика успява да извърши всички нужни движения, за да помогне на дъвченето и преглъщането? Може ли едновременно с това да задържи устните затворени, за да не изпада храната? И да, възможно е мускулите в устата да не са добре развити и да нямат достатъчно сила.

 1. Трудности при преглъщането

Има деца, за които преглъщането може да бъде трудно или дори болезнено. Съответно като компенсаторен механизъм те задържат храната в устата си.  Понякога може да е свързано с хроничен рефлукс, може да започне поради възпалено гърло, възпалени сливици. Понякога тези дискомфорти водят до развиване на страх от преглъщане и от се формира и навика.

Как да помогнете на детето?

 1. Хранете се заедно – сигурно ви звучи като най-универсалния ми съвет, но когато децата са малки, те изключително много искат да ви имитират и да попиват всичките ви навици.
 2. Намерете причината – наблюдавайте детето си и вижте каква е причината – дали е сензорна? А може би има нужда от орално-моторни упражнения. Важно е да знаем защо се случва едно поведение, преди да можем да реагираме и съставим план за действие.
 3. Научете детето как да преглъща – говорете на детето за стъпките, които се случват преди една храната да се преглътне. Вземете огледало и погледнете какво се случва – как движите езика, колко дъвчете, къде е храната и как я премествате. Разкажете им стъпка по-стъпка как и какво да правят. Може да ви звучи нелепо, няма да сте първите, но това се учи. „О храната ти е тук, пробвай да преместиш храната с език – нека той бъде твоята лопата. Виж аз как го правя. Сега имаш храна на езика си, опита да преглътнеш. Имаш ли нужда от вода?“
 4. Дайте на детето да пие – изключително правилно е да научите детето си да отпива малко вода или друга течност, щом вече е приключило с дъвченето, но ви се струва, че не е преглътнало. В зависимост от възрастта на детето ви, можете да му обясните, че това помага на хапката да премине към хранопровода и стомаха. Дори можете да покажете с вас самите и да поговорите за усещането.
 5. Давайте по-малки хапки – ако все още вие храните детето/бебето повече, давайте му по-малки хапки. Ако се храни само и ви се струва, че се тъпче, оставяйте му по една хапка пред него и го научете, че първо се преглъща, после взима следваща хапка. Може да го направите като игра – да броите колко хапки преглъщате или да издавате звук след преглъщане като някакво животно например. Бъдете креативни и не се притеснявайте да използвате игрови подходи.
 6. Използвайте четка за зъби – първо, с четка за зъби можете да помогнете на бебето и детето да изгради „карта“ на устата си. Това е много важно умение, защото през масаж на небцето, бузите, езика, венците, вие подавате непрекъснато сигнали към мозъка за частта, която масажирате и ги активирате. Ако детето не ви дава, започнете първо да формирате навика кога се случва и оставете детето ви само да га прави. Отново можете пред огледало да го правите заедно – вие на вас, детето на себе си. Измислете песничка, история, която да следвате. Като бонус може да помислите за това, че изграждате навик за миене на зъби.
 7. Нека има и хрупкава храна – Особено при по-големите деца, които нямат добра сетивност в устата, хрупкавата храна дава много силни сигнали и помага процеса да се случи по-бързо.
 8. Внимавайте да не се превърне в навик – има деца, които с удоволствие ще придобият този навик и ще го използват като оръжие, за да ви накарат да спрете да ги тъпчете или да ги оставите на мира. За да не се стига до там, не реагирайте бурно, когато това се случва. Останете спокойни и помислете за начин как да премахнете фокуса от задържаната хапка в бузите на детето. Никоя силова стратегия няма да подейства, а само ще влоши поведението. Ако вече е навик, можете да измислите някаква специална наздравица, която да провокира детето да преглътне или да помислите за някаква игра, която да му помогне да изплюе хапката.

Задържането на храната в устата може да показва, че на лице са много по-сериозни проблеми с храненето и е важно да обърнете внимание на детето си и да се опитате да го преодолеете. Ако това не ви притеснява от хранителна гледна точка, помислете го от здравословна. Когато детето има храна в устата си прекалено дълго време и вече не е на масата увеличава риска от задавяне. От друга страна, задържането на храна в устата може да доведе до проблеми със зъбите като повече кариеси, например.

Leave a Reply