You are currently viewing Основи на адаптацията в детска ясла и градина

Основи на адаптацията в детска ясла и градина

Тръгването на детска ясла или градина е много важен и вълнуващ етап в развитието на детето. Този етап бележи навлизането на детето в социалния свят и запознаването му с нови хора и нови изисквания, извън домашната среда, с която то е свикнало до този момент.

За детето тази промяна е голяма и затова е важно тя да се случи по максимално най-плавния и постепенен начин. На първо място е важно самите вие, като родители, да сте убедени в това колко важен период от развитието е тръгването на ясла или градина и какви нови умения и опит ще натрупа детето. Чрез него детето ще се запознае със свои връстници, с които ще се научи да играе, да изчаква и да спазва своя ред, да се отстоява, да разрешава конфликти, да общува и споделя. Детето започва да приема и други хора като авторитети в своя живот – учителките в детската градина, които задават правила за спазване и поставят граници като ориентири в поведението, които да подпомогнат вече установените граници във вкъщи. Колкото по-убедени сме във важността на промяната, толкова и по-малко тревожни ще бъдем за нея. Напълно нормално и очаквано е да имаме притеснения за това как ще се адаптира детето, как ще се чувства в детското заведение, далече от нас. Но е важно самите ние да овладяваме тревожността си пред децата, защото те се ръководят по нашите емоции в новата и непозната атмосфера – колкото по-спокойни сме ние, толкова по-спокойни ще бъдат и децата.

Всяко дете тръгва на ясла или градина на различна възраст, поради семейни или други обстоятелства. Затова и ориентирът ни не е коя възраст е най-подходяща, а кой е най-подходящият начин това да се случи и какви потребности има детето спрямо възрастта си. Всяко ново нещо за децата в началото е трудно. Най-подходящият начин да свикнат с новото е да го опознават малко по малко, по най-плавния начин.

Подготовката за детската градина е добре да започне 1-2 месеца преди това. Той включва няколко основни етапа:

 1. Запознаване на детето с промяната, посредством разходки. Важен момент, за да може детето да се запознае с:
 • сградата
 • маршрута по който ще минава всеки ден
 • дейностите, които децата извършват в двора на детското заведение
 1. Предварителна подготовката вкъщи:
 • сюжетно-ролеви игри с кукли или други предпочитани от детето играчки за разиграване на различни социални ситуации от ежедневието, разиграване на момента на тръгване в детската градина, отделянето, дейностите, които децата правят в градината. Чрез играта детето научава нови начини за реагиране, които ще му бъдат полезни и в реалната ситуация, а и може да изрази истинските си чувства и въпроси относно новата среда.
 • четене на книжки по темата ще помогне за това какво да очаква в детската си градина, идентифицирайки се с героите от книжките, които имат същите или подобни на неговите преживявания.
 • описание на това какво го очаква в детската градина и съответно какви предварителни очаквания му задаваме. Добре е да се придържаме към думи и език, които не са емоционално наситени от типа „В детската градина ще бъде много весело/забавно“, тъй като не винаги нещата ще стоят по този начин и детето с тази предварителна нагласа, ще се чувства разочаровано, че обстановката не е оправдала очакванията му. Използвайки факти и описания като „Там ще играете с децата, ще пеете, ще рисувате“, „Сградата е бяла“, „Учителката се казва…“, даваме сигурност на детето какво да очаква в детското заведение, но и отваряме пространство за неговите реални емоции и преживявания за новата среда.
 • Уеднаквяване на режимите на хранене и сън на детето с тези в детското заведение. Така за детето режимът няма да е объркващ и ще е имало време да се адаптира към новата ситуация, ще има известна сигурност и предвидимост. Именно от тях детето се нуждае в момента, в който всичко друго около него се променя. Ориентирите, усещането че нещо му е познато, му дават и известен контрол върху ситуацията.
 • изборът на подходящия момент за тръгване на ясла/градина също е ключов. Изключително важно е да не съвпадне с друга голяма промяна в живота на детето – като сменяне на дома, раждане на друго дете в семейството, започване на учене на нови навици, непосредствено преди тръгването на градина, дълга почивка. Преживявайки една голяма промяна, детето няма да има ресурса в момента да се справи и с още променящи се обстоятелства около него.
 • запознаете с персонала в детското заведение (ако е възможно, особено и ако вие сте по-тревожни) – да обсъдите с тях режима на детето, дейностите и организацията в детското заведение, както и всичко друго, което ви вълнува и тревожи. Обсъждайки притесненията ви с персонала, ще се почувствате по-сигурни и подпомогнати в този важен за цялото семейство момент.
 1. Моментът на постъпване в яслата или градината. Вълнението и притеснението са големи и от страна на детето, но и от страна на родителите.
 • отделете нужното време сутринта детето да се подготви, без да бързате и без да усеща то допълнителен натиск. От полза би му било да има рутина, по която да се ориентира и да следва.
 • имайте ритуал за казване на „Чао“, който да бъде кратък и ясен за детето. Раздялата е естествен процес, част от развитието на детето. За да придобие нови умения и социален опит, е необходимо да се отдели от познатата домашна среда. Всяко връщане на родителя при детето, ще бъде утежняващо и по-болезнено за него. Силният плач е част от естествената реакция и знак за сигурността и привързаността, които то открива у родителя си.
 • дайте конкретен ориентир кога ще го вземете от градината детето – когато другите деца седнат да обядват; когато се събудиш от следобеден сън и др.
 1. Когато вземете детето от детското заведение. Това е момента за свързване между родителя и детето!
 • прекарване на специално време заедно, като е добре да изградите ритуал. Говорете за преживяванията си заедно. В това време детето започва постепенно да се отпуска и да изразява всички сдържани емоции през деня, да даде воля и на разочарованията, и притесненията си в защитена среда.

Адаптацията в детската градина може да продължи до 6-8 седмици, но най-добрият ориентир е индивидуалният темп на всяко едно дете. През това време е напълно възможно преживяванията на детето и неговите затруднения да се отразят на вече изградените му навици за хигиена, хранене, сън, да доведат и до временна загуба на умения. Това е напълно естествена реакция в резултат от новата среда и новите изисквания, от притесненията и новите ситуации, с които детето се сблъсква. Необходимо е обаче всяка промяна, която забелязваме в поведението на детето да бъде адресирана, то да бъде подкрепено в трудностите си и се работи върху тях.  Без да има излишна паника или прекалена небрежност.

Тръгването на ясла и детска градина,  адаптирането към тях са процеси, при които и детето, и цялото семейство имат нуждата да бъдат подкрепени и разбрани. При нужда, не се колебайте да се обърнете за съвети към специалист, който да изготви стратегии за справяне, така че да бъдат най-подходящи за Вас и Вашето дете.

Екипът от психолози на Центъра е разработил адаптивна занималня, която подготвя най-малките за тази основна промяна в живота им по възможно най-плавния начин. Можете да се свържете с нас за повече информация или да попълните контактната ни форма.

Leave a Reply