You are currently viewing Постоянните закуски – защо и как да ги ограничите?

Постоянните закуски – защо и как да ги ограничите?


Искате ли вашето дете да яде по-малко между храненията и повече по време на хранене? Днес съм подготвила няколко стъпки, които да помогнат тези “между хранения” да се намалят, а защо не и да спрат. 

Много често, когато се разхождам или чакам на някоя опашка, виждам как родителите … а понякога бабите и дядовците непрекъснато дават бисквита след бисквита, солета след солета, само и само детето да е спокойно …  Друг път,  докато приключите с пазаруването в магазина, за да не привличате погледите на другите и да не крещи детето, отново устата му бива запушвана с разни крекери, вафли или подобни неща. С времето, обаче, докато бебето пораства и става  малко дете, тези любими бисквити се превръщат в  едно от основните неща, които яде. Това, разбира се, е добра причина да продължавате да ги купувате … иначе детето ви ще остане със съвсем празен стомах. 

Но малкото бебето пораства и става малко дете, което обича постоянно да се храни със солети и вече се е научило как само да си ги вземе от шкафа или с какво поведение да ви накара да му ги осигурите веднага. 

И така, от една страна, това е нещо удобно, но от друга, то почти никога не яде друго, защото винаги се е нахранило с така нужните му солети. Разбирам ви, всеки има нужда от малко спокойствие. Но когато някое от горните  неща се превърне в навик, това може да има пагубно влияние върху храненето на детето и връзката му с храната. 

Това ядене между основните хранения всъщност си става едно прилично хранене за деня.  Реално повечето деца имат нужда от 1 до 3 закуски на ден. Но е важно да се отнасят към тях като към храна, защото ако оставите закуски навсякъде или ги предлагате по всяко време, тогава детето яде цял ден и няма нужда от истинска храна. 

Защо това непрекъснато ядене между храненията носи повече вреда, отколкото полза? 

Закуската трябва да е част от хранителния план на вашето дете, защото постоянното гризане на солети и бисквитки може да причини повече вреда, отколкото полза поради няколко различни причини:

  1. На първо място, когато детето хапва няколко бисквити или солетки тук и там, това е достатъчно да му развалите апетита. Знам, че може да е трудно да си го представите, защото това не влияе на вашия апетит, но малките деца и някои по-големи деца не са научили, че когато храната е пред тях, е време да ядат. И те се нуждаят само от малко храна, за да се заситят мъничко.
  2. Другата причина е, че ние учим децата си, че храната може да ги успокоява, когато са разстроени или отегчени. Това се случва, защото винаги предлагаме храна, чувайки  вик или оплакване. А този навик много често не отшумява с възрастта.

Но, в зависимост от това на колко години е вашето дете, има и други фактори, които трябва да имате предвид:

  • За бебета:

Определено е предизвикателство да разберем кога бебето е гладно, особено като все още е на кърма или адаптирано мляко, чиято схемата за хранене може да бъде малко неудобна. Ако подозирате, че бебето ви наистина е гладно, може да се наложи да го нахраните, дори и да е в момент, в който не сте планирали. Има, обаче, бебета, които ще използват тези моменти и след това няма да се хранят.

  • За малки деца:

Малчуганите за винаги заети с нещо! Те се интересуват от всичко около тях и седенето във високия стол за хранене, често за тях е време, в което сте ги задържали на едно място. Току що проходилото дете е във фаза на гонене на лъскави и интересни предмети, а седенето в столчето за хранене е просто една пречка за тях. Точно това е причината на тях да им е трудно седенето по време на хранене. Честото закускусване изглежда като лесно решение, но на тази възраст постоянното закусване може да се превърне в полагане на основите на избирателното хранене. Изведнъж деца, които нямат проблеми със сензорната интеграция и с текстурите на храната,  започват да ограничават видовете храна, която приемат. И започват да знаят как да ви накарат да им предлагате само това, което искат. 

Има деца, обаче, които няма да ядат нищо друго освен тези бисквити и солети, и да пият сокчета и млека, поради вече нерешени проблеми с храненето. Те харесват въглехидратите, дори ги предпочитат, а солетите са им и удобни. 

  • За големи деца:

Храненето заедно на маса е важно за деца на всяка възраст. Първо, това изгражда добра рутина, а щом нещо стане рутина, то бива трудно оспоримо с времето. Самото хранене на маса е социален процес. По време на една семейна трапеза децата се учат на социални умения, имат по-голяма готовност да експериментират и опитват нови неща. Имайте предвид, обаче, че по-големите деца, които са свикнали да похапват на често, могат силно да се противопоставят да започнат този нов ритуал с хранене на масата.

Разбира се има и деца, на които може да им е трудно да седят по време на хранене, тъй като са по-активни. За тях седенето за вечеря изглежда като цяло мъчение! Това също е въпрос на навик и не е непостижимо. В този случай е важно да си поставяте по-малки времеви цели като за начало. 

И все пак, как да ограничите постоянните похапвания на вашето дете?!?

Има стратегии, които можете да използвате, за да се насладите на закуска, която ще има пряко влияние върху това, което детето ви яде по време на хранене. Но въпреки че току-що ви разказах за всички причини да избягвате честото хапване, имайте предвид, че понякога се случва да нарушавате правилата. Целта тук е да се стремите правилото да е храненето на маса, а изключенията да са по-чести похапвания. 

Проблемът идва, когато не сте достатъчно последователни със закусване в планирано време. Децата ще чувстват, че могат да настояват за разни похапвания по-често. Спазването на тези насоки може да доведе до голяма промяна, само не забравяйте, че ще отнеме и време, за да свикнете с тях … както вие, така и децата.

А ето и стратегиите, които да пробвате: 

1. Спрете да носите неща за похапване

Звучи очевидно, но когато солетките са видими или лесно достъпни, детето ще се сети  за тях дори само по навик. Ако обикновено носите солети със себе си в колата или в чантата си, незабавно ги махнете. Ако ги няма, детето ви няма и как да ги яде. Когато детето поиска от тях, реагирайте спокойно и небрежно, като например: „О, ще трябва да вземем от магазина.“

2. Предложете вода

Много деца не пият достатъчно вода и мозъкът им може да обърка сигнала за глад и жажда. По тази причина винаги е добра идея винаги да има вода, дори когато излизате от къщата. И ако детето ви поиска храна, можете бързо да кажете: „О, след малко ще обядваме, ето малко вода.“

Пиенето на вода също може да помогне за облекчаване на глада.

3. Разделете храненията през 2-3 часа

Това означава, че ако започнат да ядат обяд на обяд, ще бъдат готови за закуска между 15 и 16 часа. Ако това ви се струва твърде голям интервал за вашето дете, тогава започнете с по-малки стъпки и разделяйте храна или закуски през час, а след това и през час и половина и така нататък. Очаквайте известен натиск  от страна на  вашето дете, особено ако е свикнало да хапва, когато иска!

4. Давайте само вода между храненията

Да, млякото и сокът могат да запълнят малкото коремче на детето. Ако детето ви е голям фен на мляко, опитайте се да го сервирате с яденето или веднага след него и след това не го предлагайте. Същото важи и за соковете. Както сокът, така и млякото са калорични. А малките деца могат да се закачат за факта, че млякото им е винаги на разположение. Ако това се случва с вашето дете, вижте от колко мляко се нуждае то според възрастта. 

5. Сервирайте закуската като част от хранителния режим

Ако детето ви обича определени бисквитки, не ги пазете само за закуска, а им предлагайте и с основното хранене – дори и това да е вечерята. По-важно е детето ви да се научи да идва на масата и да започва да яде там, отколкото да се тръшка, защото не иска да седи на масата. Така или иначе бихте предложили да се заситят с любимата храна, не е ли по-добре да започнете да хапвате поне нещо по време на хранене заедно на масата? 

6. Накарайте ги да искат да дойдат на масата

Звучи ви невъзможно? Използвайте забавни детски чинии, лъжици и вилици, за да ги примамите. Ако детето ви е достатъчно голямо, използвайте клечки за зъби вместо прибори за хранене. Пуснете забавна музика и им кажете, че ще играете игра преди хапване. С времето можете тези „екстри“ ще отпадат, но първо целите да се научат да седят на масата.

7. Създайте рутина

Когато започнете да прилагате всички съвети на практика, детето постепенно ще свикне с новата рутина. Но докато това се случи, е нормално да има противопоставяне. в крайна сметка всяка рутина дава чувство за сигурност. А в последствие ще помогне за хапването на повече храни.

Това, че имате рутина, не означава, че трябва да ядете по едно и също време всеки ден, но това означава, че има някакъв режим, който детето може да очаква. Може да е нещо просто, като например да имате свободна игра навън, след това да се приберете и да си измиете ръцете, да ядете вечеря и след това заедно да гледате телевизионно предаване или да четете книжка, редите конструктор … няма значение. Може да включите повече стъпки, в зависимост от предпочитанията ви и нуждите на вашето дете. Например, може да се занимавате със сензорна дейност, която да ви помогне на нуждите на вашето дете, след това да сложите масата заедно и да помогнете и за почистването. Вашият дом, вашите правила. 

8. Съсредоточете се върху това да прекарвате време заедно

Когато бебето, малкото дете или порасналото дете иска да си похапва на често неговите неща, а не да сяда на масата, започването на опити и налагане на хранене може да стане стресиращо за всички. Детето ви може да изтръпва, да говори или да се държи по-лошо. Със сигурност е нужно известно време, за да може всеки да свикне с тази нова рутина. Отвъд това обаче е много важно да покажете на детето си, че времето за хранене може да бъде забавно и че за вас е важно. Това не означава, че трябва да изпълнявате магически трикове или да измисляте забавления на всяка цена. Вместо това се съсредоточете върху прекарването на времето с детето си и оставете това, което те ядат засега. 

Но всичко това може да изглежда малко по-различно в зависимост от това на каква възраст е вашето дете, това са някои специални съображения, които трябва да държите на ум:

  • За бебета и малки деца:

Ако бебето или малкото дете се сриват, когато ги поставите във високата стол, дайте им няколко минути да се успокоят и след това опитайте отново след няколко минути. Примамливо е да ги оставите да седят в скута ви, но това също може да бъде нож с две остриета, така че бъдете внимателни.

За децата, които са толкова малки, е полезно да имат една от предпочитаните си храни, вече сервирана, за да могат да я видят! До навършване на 10 месеца повечето бебета са в състояние да са в редовен график. Стремете се да бъдете максимално последователни и да знаете, че повечето деца достигат типична придирчива фаза на хранене някъде между първия и втория си рожден ден.

  • За по-големи деца и тези преди периода на пубертета:

Осъществяването на тези промени с по-големи деца, които са свикнали да похапват, когато пожелаят, може да бъде сложно, но е ВЪЗМОЖНО. След като детето е навършило 3-4 години, можете да говорите с тях предварително за промените. Важно е да ги уверите, че те все още ще имат тези храни, но че кухнята ще бъде затворена между храненията. Можете да сложите менюто и да ги уведомите, че тези промени се случват, за да можете да ядете заедно. Когато хленченето или протестирането започне, предложете им вода и ги пренасочете към нещо, на което се радват.

Промяната на навиците както на детето, така и на родителите е процес, който не се случва за два-три дни. Това е процес, който изисква време, постоянство и сигурност от страна на възрастния. Когато започнете този процес е важно да си дадете време и да не отстъпвате, но е важно и да се поставяте по-малки и реалистични цели. 

Leave a Reply