You are currently viewing Предимствата на играта с храна за децата

Предимствата на играта с храна за децата

„Не си играйте с храната си! Това е лошо!”
Тази концепция ни е втълпявана, когато сме били малки и за много от нас е било или ще бъде трудно да свикнем с идеата, че играта с храна е нещо изключително важно. Признавам си, когато започнах да работя като детски психолог, за мен беше трудно да превърна спагетите или ябълките в игра. Когато захранвах сина си, разбрах колко е забавно всъщност, а когато започнах да се занимавам с хранителна терапия, разбрах колко важно е. Сигурна съм, че доста от вас също имат своите съпротиви, но когато искаме промяна при детето си, трябва да сме готови и ние да се промени.
Разбира се, нямам предвид да превърнете всяко хранене в игра, напротив. Играта с храна е важно да бъде отделна част от времето за хранене. Ако по време на една такава игра, детето опита – това е чудесно, но двете неща е добре да се разграничават.
Но нека започна с това защо е важно и полезно. Използването на повече сетива помага на децата да учат по-добре. Колкото повече сетива са включени в дадена дейност, толкова повече детето ви ще научи и ще запомни. Играта с храна позволява на детето да вижда, мирише, усеща, чува (как звучи, когато смачкате грахово зърно или счупиш солета?) и дори да вкуси. Това сетивно преживяване помага за развитието на езика, уменията за решаване на проблеми, концентрацията и комфорта при опитите на нови неща.
Играта с храна намалява проблемите при хранене. И тук съм напълно категорична. Да, отнема време, но си заслужава!
В доста семейства сядането на маса цялото семейство е равносилно на война. „Изяжте още три хапки и можете да хапнете десерт/идете да играете с приятеля си/гледате детско.” Но децата знаят, че всъщност не можете да ги принудите да ядат и затова е доста често те избират именно храненето за време, когато да покажат своята независимост.
Когато даваме на децата да играят с храна, ние им даваме едно усещане за контрол. Това им помага им да развият любопитство към храната и да подходят към нея по свои собствен начин. Дайте на детето си повече възможности да играе с нови храни и постепенно ще забележите по-малко съпротиви на масата.
Играта с храна помага при отвращение към храна. Ако вашето дете е придирчиво, знаете колко трудно е да го накарате да опита нещо ново. Оставянето на децата да играят с храната им позволява да изживеят храната чрез различни сетива. Така те усещат текстурите с ръцете си вместо с езиците си, което е много по-лесно за тях. Може да отделят време, за да помиришат храната или да я огледат, да режат или изследват с различни помощни сридства – форми за печене, чаша, лъжица, щипки за сервиране … бъдете изобретателни и креативни! Няма нещо, което да не е подходящо!
А когато играта е разрешена, напрежението е фактор, които можем да изключим веднага. Това кара детето да се чувства по спокойно покрай храната, така че то може да е по-склонно да я опита.
Децата се учат чрез игра. Независимо за какво говорим.
Децата научават за света чрез игра. Те научават причина и следствие, храброст, езиково развитие и много други. Когато на детето е позволено да играе с храна, то ще научи повече за тази храна. То може да задава любопитни въпроси или да бъде очаровано от някой дребен детайл. Отново, това ще им помогне да се чувстват по-комфортно.
Използвайте чушки или ябълки като, за да рисувате и правите печати. Подредете броколите като гора за ималки животните на детето, рисувайте със спагети, оцветете ориз … в играта няма ограничения, следвайте детето и се водете от неговите интереси.
Чувала съм коментари, че има страни, в които има гладуващи деца и просто не е редно по този начин да се хаби този ценен ресурс. И да, това е така. Но нека си помислим за малко колко голямо богатство и изобилие ползваме попринцип, които не са достъпни за много хора, като например да си взимаме душ всеки ден, да ползваме смарт устройства и интернет, шофираме коли, пазаруваме от супермаркети неща, които не са ни от първа необходимост … но не се лишаваме от тях. Разбира се нямам предвид да започнем да разточителстваме, а просто да отделим малко от времето, енергията и храната, за да помогнем да детето да изгради добра връзка с нея.

Как да играем с храна?

 • Оставете детето да готви с вас. Опитайте се да не се напрягате заради бъркотията – това е част от сетивния процес.
 • Изберете забавни начини за представяне на храна от време на време. Подредете плодове като дъга, нарежете  храната в различни форми, оставете детето да измисли своя тема и т.н.
 • Използвайте храната като предмет на арт проект. Докато приготвяте вечеря, оставете обелка от краставица на плота и помолете детето си да го нарисува или нареже на форми. Нека добави ръце и крака от нещо или дори да измисли история за своето произведение.
 • Направете забавен вкусов тест. Изберете различни хранителни продукти, които знаете, че детето ви харесва, и се редувайте със затворени очите, докато си давате хапки от храната. Всички ще се забавляват, докато познаете какво опитвате.
 • Преди да отхапе попитайте детето си как ще звучи тази храна, когато я дъвче. Ще бъде ли хрупкава, беззвучна, цвърчаща? По същия начин помолете детето си да опише външния й вид или миризмата й.
 • Превърнете храната в математически задача. Помолете детето да преброи гроздето в чинията си. След това ги попитайте колко ще останат, ако изядат едно. Ами две?
 • Помолете детето си да ви помогне да направите вечерята по-цветна. Какви храни можете да добавите към вашата пилешка вечеря, за да направите чиниите си по-шарени?
 • Нанижете зърнени храни върху конец или клечка.
 • Използвайте ябълки, чушки или картофи като печати за рисуване.
 • Направете лица с различни хранителни продукти.
 • Измислете най-странните рецепти, които можете.
 • Изберете няколко предпочитани и една непредпочитана храна, сложете ги на дъска или чиния и започнете да ги изследвате – какви са им цветовете, какви са на допир, можете ли да ги навияте на руло, да ги натрошите?

Това са само примерни идеи, можете да се развихрите по всякакви начини и да се освободите от всякакви задръжки. Ако детето опита по време на игра, не преувеличавайте с реакцията, по-скоро го имитирайте и говорете за вкуса. Бъдете там заедно и преживявайте заедно важните моменти. И не забравяйте, че да играеш с храната не е нещо лошо, то е нормален етап от детското развитие и допринася много за изграждането на добра връзка с храната … а и с вас.

Leave a Reply