You are currently viewing Първият залък, кога и как да започнем

Първият залък, кога и как да започнем

Кърмата е най-добрата първа храна за всяко бебе. Независимо, обаче, дали кърмите или давате адаптирано мляко, със сигурност правите най-доброто за вашето бебе и за вас. Като майка съм преминала през кърмене (не с романтично начало), смесено хранене и даване на формула. Нито един от тези етапи не ме е карал да се чувствам по-малко добра майка за моя син, тъй като в точно онзи момент това е било най-доброто, което съм можела да направя както за него, така и за себе си. Няма да продължавам с лични отклонения, защото смятам, че сте в този блог не заради тях, а заради съдържанието, от което вие имате нужда в точно този момент. 

И така най-вероятно в момента сте близо до етапа на захранване или по някаква причина не се е получил по най-добрия начин и сега имате нужда да рестартирате процеса. Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете е, че захранването не е хранене. Захранването е момента, в който да покажете на детето си, че храненето е приятно, споделено и спокойно време от деня. 

Захранването е основен момент от развитието на хранителните навици и умения на вашето бебе. То може да бъде забавно, особено ако не се фокусирате върху количеството. Най-добрият съвет, който мога да ви дам е да продължите обичайния си ритъм на кърмене и да позволите на бебето да бъде с вас по време на семейното хранене. Така то първо ще може да наблюдава какво и как правите, а и вие постепенно да въведете нужното разнообразие с темпото на бебето ви. 

Но нека бъда по-последователна, какви все пак за знаците, че бебето ви е готово да започнете захранването? Правя веднага уговорката, че всяко бебе е уникално и има собствен темп на развитие. Има бебчета със съпътстващи състояния, такива родени преждевременно или претърпяли някакво травматично събитие. Готовността да се опитват нови храни, обаче, със сигурност е просто стъпка от развитието на бебето, точно както е пропълзяването, прохождането, проговарянето и много други.

Повечето бебета показват готовност към 6 месечна възраст, макар до скоро да се твърдеше, че това се случва към 4 месец. И така, бебето вече е готово да седне на масата с вас, когато: 

  • Бебето има контрол над главата си – бебето може да държи главата си изправена и стабилна, докато е седнало по време на хранене (приблизително 15 минути)
  • може поне да седи с минимална опора
  • може да вземе нещо с ръка и да го понесе към устата си
  • показва интерес – следи как се храните, търси храната и се навежда напред за нея

Бебетата, които показват всички горепосочени етапи на развитие, имат основните умения, необходими за безопасно изследване на твърди храни. Повечето педиатри все още съветват да започнете със захранването около 4-месечна възраст, но от 2021 г. Американската академия по педиатрия, Националните здравни институти на САЩ и Световната здравна организация препоръчват да се изчака, докато бебето стане на възраст около 6 месеца и показва признаци на готовност за въвеждане на твърди храни. Освен това проучванията показват, че започването на твърда храна преди 4-месечна възраст може да бъде свързано с нездравословно наддаване на тегло. 

Сега е моментът да спомена още няколко отживели съвета, които често се споменават:

  • Бебето не е готово за захранване, ако започне да иска по-често да го кърмите. Бебета минават през никнене на зъбки, скокове в растежа, реагират на стреса и тогава искат да сучат, защото това единствения механизъм за емоционална регулация, който познават. Захранването е огромна промяна на рутината, а към тази промяна добавяме и усвояването на много нови умения и усещания. 
  • Рефлексът на избутване с езика трябва да намалее или изчезне, за да започнете със захранването. Това твърдение съвсем не е подкрепено от изследвания и всъщност има ясни ползи от започване на предлагане на твърди храни, когато бебето все още има този рефлекс. Важно е да сте наясно, че при започване с пюрета с лъжица, по-голямата част от храната ще се окаже върху брадичката на бебето с рефлекс на избутване на езика. Това не означава, че бебето не го харесва, това просто означава, че то все още няма умението. В допълнение мога да кажа, че от всичко, което съм научила на теория и видяла на практика, рефлексът на изтласкване на езика е полезен за развитието на оралната моторика и за това бебето да се научи да яде твърда храна. Той предпазва от задавяне и помага на бебето да се научи как да движи езика в нови посоки, използвайки рефлекса за латерализация на езика.
  • Щом се буди през нощта, кърмата не му стига и е готово за нови храни. Събуждането през нощта е нормално и обичайно поведение и не е знак, че бебето е готово да започне други храни, дори ако преди това е спало по-дълго.

Захранването е изцяло ново преживяване за бебето и е свързано с всички сензорни усещания. Текстурата, начина на преглъщане, вкуса, усвояването на нови умения са ключови през този прекрасен период. Не се фокусирайте върху количества, таблици, „трябва да …“  и не сравнявайте с други бебета. Кърмата (и/или адаптираното мляко) е най-важната храна за вашето бебе през първата година от живота му. След навършване на 1 година, обаче, бебето не започва магично да замества храненията си и да харесва разнообразна храна. То се учи от мама и татко, те са тези, които го запознават с разнообразието, те са тези, които го научават на уменията, те са тези, които му показват маниерите на масата. Започвайки този процес, не бързайте. Водете се по вашето бебе и се насладете на тези моменти, за да може след време и то да се наслаждава на семейните хапвания. 

Leave a Reply