You are currently viewing С дете на празничната маса

С дете на празничната маса

Празниците са нещо чудесно – събираме се с роднини и приятели, споделяме моменти, спомени и трапезата, разбира се. Като социални същества за нас храненето е не просто задоволяване на глада, то е преживяване. Това преживяване носи много и различни емоции. Когато детето ни е с ограничаващ прием на храна или е придирчиво при хранене, тези емоции може да бъдат повече негативни, отколкото позитивни. Поради тази причина тук съм събрала няколко съвета, които да помогнат празничните трапези да бъдат по-приятни и по-спокойни. 

  1. Споделете предварително особеностите на вашето дете. 

Разбира се не става дума да се обадите на всички и да им кажете, че детето ви в този момент има проблемно хранене, но е добре да подберете по-близките такива, за да избегнете поне част от коментарите на масата. Освен за вас, те не са приятни и за детето. Сравняването с другите деца, вметките за теглото и количеството храна (независимо дали става дума за повече или по-малко).  Децата чуват това. Понякога това ги натъжава и ядосва, тъй като има някакъв проблем, с които и те самите не могат да се справят. Друг път приемат тези коментари за даденост и част от тях и започват да се оправдават с тях: „Ами аз съм мърляв“; „Понеже съм много хилава, за това ям малко“ ….

Говорете с по-близките ви роднини и приятели и им обяснене какво могат да очакват: 
“Знаеш, че Иван има определени предпочитания, не се притеснявай, ако хапне само хляб. Работим по въпроса, но е празник, нека не се фокусираме върху това.”
“Мими този месец е качила 200 гр., това е голямо постижение, не се притеснявай, ако не опита от всичко.”
“Гошо е в период, в който хапва първо десерта, за нас това не е проблем, надявам се и за вас.”
“Знаеш, че на Ели й трябва повече време да се отпусне, дай й го.” 
Когато сме подготвени какво да очакваме, е много по-вероятно някои от особеностите, да не ни направят впечатление или да ги приемаме за даденост и нещо нормално. А и е по-добре да водим този разговор преди събитието, а не по време на него. 
Не се притеснявайте, че вашето дете не прилича на братовчеда Жоро, а застанете на негова страна, като приемете неговите избори и поведение към момента за правилни. 
Семейните събирания не са място за променяне на хранителните навици и поведението на масата. Тогава детето се превъзбужда, притеснява, дори стресира. 

2. Занесете от предпочитаната храна на вашето дете

За да може да сте сигурни, че ще има какво да хапне вашето дете и че ще чувства добре, е хубаво да осигурите от предпочитана за него храна. Това ще направи и вас, и детето ви по-спокойни.  Не се притеснявайте кое ще бъде подходящо и дали другите биха го харесали. Ако вашето дете предпочита да хапва мъфини – занесете от тях на вечерята. Подсигурете да има за всички, за да може то да вижда, че това не е неговата специална храна и другите също я хапват. За детето е важно да вижда и знае, че всяка храна е за всеки. А едно събиране е чудесно място да поработите над това. Добре е, обаче, да подготвите детето предварително: “На вечерята при баба ще занесем от кроасаните с масло. Те ще бъдат за всички.”
Също така, щом детето види нещо любимо и познато, ще се почувства по-спокойно и способно да участва на вечерята, а вие също ще знаете, че има какво да хапва. 
Не се съобразявайте дали е странно да има от тази храна или не. Детето ви харесва спаначени кюфтета, занесете от тях. Детето ви обича солети и кисело мляко – солети и кисело мляко за всички. 
Ако детето ви е достатъчно голямо, включете го в избора на това, което ще занесете. 

3. Предложете вие да бъдете домакини на мероприятието

Не е обичайна практика и като цяло е трудно постижимо, особено ако става дума за пътуване до друго населено място или просто ако семейната традицията е свързана с вечеря или обяд в чужд дом. Но това би могло да направи детето ви по-спокойно. Мястото за ядене, чиниите, обстановката ще са обичайните за детето и няма нужда да свиква и с тях. Също така, когато сме гости, се съобразяваме повече с порядките на дома, в който се намира и би следвало и гостите ви да бъдат по-съобразителни … а и както се казва “У дома и стените помагат”. 
Освен това, детето може да помогне при приготвянето и да се почувства по-ангажирано със самата вечеря/обяд. По този начин е и по-лесно да се съобразите с предпочитанията на вашето дете и да имате повече от една предпочитана храна за него. 

4. Сервирайте по-малки порции

Преди да започнем да се храним, ние първо виждаме това, което ще хапнем. Ако визуалният ни канал не е склонен да приеме това, което му е сервирано, то със сигурност няма как или ще е нужна много воля, за да опитаме това, което е пред нас. За децата количеството храна в чинията/купичката има значение! Ако им сервирате повечето, отколкото биха изяли, особено ако храната е нова и не предпочитана от тях, ще постигнете обратен ефект. Детето би се фрустрирало от количеството и има вероятност дори и да не опита и само да избута чинията или да почопли малко с ръце или прибор. Възможно е да сте много ентусиазирани, че има от любимите спагети на детето ви и да искате всички да видят как то хапва с охота. Тогава не прекалявайте с ентусиазма и сервирайте приемлива порция, дори и това да бъде една четвърт от обичайната за семейството. Не се притеснявайте как ще стоят две лъжички от нещо си в чинията, важното е детето да се чувства комфортно. Винаги можете да му сипете още.
Ако вашето дете е от тези, които не обичат да им се допират храните, помолете за допълнителна чиния. Притеснявате се, че може да изплюе някоя хапка? Подгответе си салфетка специално за това. 

5. Отидете по-рано и помогнете на домакините

Няма как да сте домакини? Предложете да помогнете с детето си, за подготвяне на храната и слагането на масата. Това ще помогне на детето ви да свикне с обстановката, да разгледа по-интересните и любопитни за него неща. Ще му помогне и да свикне с масата и начина на поднасяне на храната. Освен това ще е видяло и част от нея, което ще му помогне да я приеме малко повече или да има време да каже/покаже коя храна не му харесва. А това ще ориентира и вас какво да му сложите в чинията. 

Също така, ще можете да изберете мястото, където ще седи и да подготвите стола, така че да му бъде наистина удобен – с допълнителна възглавница зад гърба или под дупето, с нещо, което да подпира крачетата. 

6. Бъдете подготвени за всичко

Винаги може да има изненади – приятни и неприятни. Отидете или бъдете домакини на събитието с очакването, че нещата няма да се случат както очаквате и по най-романтичния начин. Все пак семейните вечери не са филмова продукция на Холивуд, а детето ви е такова, каквото е. 

Бъдете подготвени за всичко. Мозъкът ни е така устроен, че когато очаква нещо, го приема по-спокойно. Оставете очакванията си някъде другаде и се нагласете да се насладите на споделения празник.  
Приемете, че детето няма да е с най-доброто си поведение и ще ви опонира повече. Бъдете готови да не хапне почти нищо или основно сладки и хляб. Знайте, че ще има коментари и сравнения. Очаквайте детето ви да иска да става, играе и обикаля. 


Празничните вечери не са времето да променяте навиците на детето или да разширявате хранителните избори. Празничните вечери са за споделяне на моменти и да се наслаждаваме да бъдем заедно. 
Това е един от малкото моменти, когато бих казала, че няма нищо лошо да донесете накоя друга играчка или книжка на масата. Със сигурност, обаче, забравете за преследването на детето с хапка храна около масата или докато играе. Може да не е най-обичайната обстановка, но храненето е важно винаги да се случва на определеното за това място, а това винаги е масата.

Имайте предвид, че тези събирания са доста по-дълги, отколкото можем да очакваме от едно дете да стои на маса. За това не поставяйте ултиматуми, колкото хапне, толкова. 
И накрая, насладете се на времето заедно! То е най-важното по-време на семейните празнични трапези. 

 

 

Leave a Reply