You are currently viewing Няколко съвета за храненето по време на почивка

Няколко съвета за храненето по време на почивка

Когато чуем почивка, повечето от нас си представяме приятно изживяване, което включва настаняване в хотел или в някаква къща за гости, а защо не и ходене при роднини или познати на гости. Мислим за това как ще опитаме нова храна, ще хапваме повече на заведения или ще пазаруваме в различни магазини и ще прекараме повече и пълноценно време със семейството и близките си. Не за всяко семейство, обаче, нещата се случват по този начин. Особено за семействата с дете или деца, които са по-придирчиви при хранене. 

Има деца, за които да са в различен град с различни хранителни магазини и различни ресторанти е много трудно. Родителите се опитват да намерят нещо от любимите храни, но не успяват, а всичко останало, което сте опитали, е голям провал. Детето не е яло, започва да хленчи и да се държи по не най-добрия начин. Вие се притеснявате и нервите ви идват в повече. Раздразнителността и безпокойството на вашето дете се пренася върху останалата част от семейството и така очакваната ваканцията започва да се превръща в малък кошмар.

Защо пътуването/почивката е толкова трудно за дете, което има избирателно хранене?

Децата и възрастните със селективно хранене в голяма степен „зависят“ от предпочитаните си храни. Харесват предвидимостта и разчитат на нея. За крайно придирчивите деца опитът или да се наложи да ядат нови храни е ужасяващо събитие. Те не отказват нови храни, защото се опитват да затруднят родителите си или защото се глезят, а обикновено поради чувствителност към текстури/вкусове, затруднено дъвчене (орални двигателни умения) или физически предизвикателства.

И макар много родители да бъдат успокоявани, че „в крайна сметка ще яде, когато огладнее“, това не е точно така. До 15% от децата действително биха се озовали в спешното, преди действително да хапнат нещо различно. А ако имате изключително избирателно при храненето дете, със сигурност знаете това.

Като хранителен терапевт и на база на цялото обучение, което съм изкарала и все още непрекъсващата ми супервизия ще започна от  тезата на Елин Сатър, базирана на разделението на отговорностите: Като родител вие решавате КАКВО, КОГА и КЪДЕ ще яде вашето дете. Но вашето дете решава ДАЛИ и КОЛКО храна ще яде. Има баланс в тази система, тъй като тя очертава ясни линии около това, за което сте отговорни вие и това за което отговаря детето ви. По този начин и безпокойството и тревожността и в двете страни намалява. 

Със сигурност ако до сега не сте го прилагали, изведнъж да започнете ще бъде стресиращо за всички. За това е добре да започнете на малки стъпки. Почивката със сигурност не е моментът да започнете нов подход. Макар  в същото време да осъзнавате, че не искате детето ви  да контролира цялата ваканция с неговото прословуто хранене. 

В тази статия съм събрала няколко съветa, които ще ви помогнат да намалите стреса около храненето, но  ваканцията  ви е след 3 дни, опитайте се да запазите част от нещата, с които детето е свикнало. 

1. Подгответе се

Напревете си проучване за ресторантите и магазините, можете да видите какво е менюто, при нужда дори да се обадите по телефона за малко повече информация. 

Планирайте в багажа ви да има от любимите неща на детето. Ако решите това да е приготвена храна, имайте предвид, че когато престои един сандвич може да промени вида и текстурата си. За някои деца това означава да не желаят да го опитат. С пакетираната храна няма как да сгрешите, защото тя винаги е една и съща. 

2. Подгответе детето и другите възрастни 

Хапвате ли много навън на почивка? Всяка вечер ли готвят баба и други членове на семейството? Вероятно е различно от нормалното ви ежедневие у дома. 

Попитайте какво се планира да бъде приготвено предложете да помогнете или вие също да приготвите нещо любимо. Ако детето ви е достатъчно голямо, за да разбере, говорете с него какво да очаква. Ако е по-малко можете да го подготвите визуално с картинки или снимки.

Ако ще хапвате повече на вън можете да покажете снимки на ресторантите, в които може да отидете. 

Може също да обясните, че любимата пица там я приготвят, но има вероятност да не е същата на външен вид или да се различава по вкус. Подгответе ги, че ще има нови неша, но ще има и познати такива. Провеждането на този разговор ПРЕДИ тръгване ще помогне  на детето да се приспособят по-лесно. 

3. Не прекалявайте с междухраненията

Нормално е на почивка режима да се промени, но имайте предвид, че прекалено голямата промяна може да доведе до влошаване на положението. Един сладолед между закуска и вечеря, сок малко преди обяд няма да повлияят чак толкова за повечето деца. Но все имайте предвид, че за основните хранения децата не е добре нито да са прекалено гладни, нито позасити ли се, особено ако са с проблемно хранене. 

4. Нека детето седне до приятелче или друг роднина

Ако сте с приятели на почивка и тяхното дете се разбира добре с вашето би било чудесна идея двете деца да седят заедно и да хапват заедно. Не се притеснявайте, че няма да имате контрол над чинията на детето си, това е негова задача. Можете да хвърляте по едно око, разбира се, но когато не мислите за това колко е изяло детето и вие ще сте по-спокойни и ще се насладите на преживяването. Много от вас със сигурност ще се изненадат, че сядането до друг човек би помогнало на детето ви да хапне нещо по-различно или да не изпада в криза по време на хапване. Това обикновено се дължи на намаленото напрежение.

5. Дайте по-обилна закуска

Със сигурност това не го очаквахте, но … винаги има. Ако планирате да отидете в ресторант, за който знаете, че няма нищо, което детето ви ще яде  нарочно развалете основното хранене. Предложете обилна късна закуска. Поръчайте им нещо дребно, което някой друг от семейството  би могъл да изяде. Така ще имате възможност да се насладите на храненето на спокойствие, вместо да молите вашето дете да опита хапка от напълно новата или непредпочитана храна.

6. Спонтранно опитайте нещо ново

Спокойният и безгрижен характер на ваканцията може да бъде използван, за да примамите детето си да опита нова храна. Може би сте на крайбрежната алея и виждате интерена храна, която можете да ядете, докато се разхождате. 

Спонтанно предложете да си вземете, без да се съобразявате с графика на детето. По този начин ще изненадете детето си и то няма да е подготвено с реакция в тази ситуация. Освен това самата ситуация е забавна, приятна и споделена, а вие освободени от очаквания. Внимавайте обаче да НЕ коментирате новатахрана, която детето ви опитва, дори и не го хвалете, че е опитал нещо ново. Тази похвала може да има обратен ефект и да накара детето да се замисли, че опитва нещо различно. 

Добре е да прочетете съветите няколко пъти и да си изготвите план. Не е гаранция, че всяко нещо би проработило във вашия случай. За това се освободете от очакванията си, все пак сте на почивка и фокусът е добре да бъде върху приятното семейно изкарване. Приятна почивка! 

Leave a Reply