You are currently viewing Защо позата по време на хранене в от толкова голямо значение?

Защо позата по време на хранене в от толкова голямо значение?

Малко ме е срам, че толкова време отлагам тази статия…  Като специалист по ранно детско развитие винаги съм знаела колко е важен контролът върху тялото и колко лесно може да се умори тялото на едно дете при неправилен седеж. Дори ми се стори странно че се отделя много време на това в обучението ми … после, обаче, започнах да практикувам и видях много изненадани погледи от страна на родителите. Чух и интересни коментари: „Нали е седнал“; „Ами на стол седи“; „Подпира се на едната си ръка и човърка в чинията“; „Не сме тук да обсъждаме стойката, а храненето на детето!“ и още много подобни. Постепенно разбрах колко не засягана тема е това  и колко малко нужна се вижда, когато консултирам.

Та ето за това започнах и тази статия.

Общото между седежа по време на хранене и самото е хранене е много!

Стабилността на тялото и позата или постуралната стабилност са от съществено значение за ученето на едно дете. Няма значение дали говорим за това да се учи как да пише или как да яде.

Но какво означава това?

Стабилността на тялото включва различни нужди, които се изискват от тялото постоянно. За тялото е важно да може да упражнява достатъчно двигателен контрол и да бъде стабилно. Докато тази стабилност се случва, се използва информацията от сензорните системи, за да прецени къде се намира тялото в даден момент в пространството. Тези сензорни системи са визуалната, тактилната, проприоцепцията, вестибуларната. Тези системи координират цялата информация от средата с движението на мускулите. А докато това се случва, тялото е важно да бъде центрирано и стабилно … ами не е никак малко. Всъщност, когато се усещаме в стабилно положение за нас не е нужно да се притесняваме за тези фактори. Опитайте се вие да се учите да плетете, например, или нещо друго ново, докато позата не ви е удобна, имате усещане, че ще паднете  или ви заболят мускули и трябва постоянно да се намествате.

Вижте тук повече за сензорната интеграция.

Както съм казвала и преди, най-важната функция на човешкия организъм е да диша. А когато тялото е в правилната поза, то подпомага и дихателните процеси. Това е така, защото при правилния седеж под 90 градуса, до органите ни достига най-правилното количество кислород.

Всъщност правилната стойка на тялото е втората основна задача на организма … Това автоматично избутва храненето като трето по приоритет за хората.  Една от причините позата да е толкова важна е, че тялото пази мозъка и се грижи с правилната поза да не паднем на главите си. Звучи прекалено елементарно, за да е така, но е така. Когато се чувстваме стабилни там, където сме седнали, сме готови да се фокусираме върху това да научим нещо ново. Това в нашия случай е да се научи детето да яде или да приема нови храни.

Не на последното място ще добавя, че най-удобната поза помага и за по-добра координация око-ръка, което автоматично помага за фино моторните движения по време на хранене, помага да имаме по-добро тактилно поле на изява, за да се изследва храната.  Помислете си кога пишете по-красиво, когато сте в удобна поза или не?

И така, най-правилната поза да се храни един човек, не само дете е позата 90-90-90. Особено при децата, които имат проблеми при хранене, независимо на какво се дължат.

Кои са признаците, че позата на детето по време на хранене трябва да се подобри?  

 • Детето се прегърбва, докато седи или се плъзга от стола си
 • Детето използва едната си ръка, за да се подпира, докато седи – с една се подпира за стола или подпира главата си, например
 • Детето увива краката си около тези на стола.
 • Детето се обляга прекалено на масата
 • Детето не иска да се храни на стола си и да сяда в него.

Какво да направите, за да помогнете детето ви да се чувства удобно, докато седи?

 • Ако имате възможност, сменете столчето. Важно е да съобразите новото столче с препоръките по-горе.
 • Ако не желаете да сменяте столчето, осигурете подкрепа на сегашното място за сядане, която да гарантира 90-градусов ъгъл в бедрата, коленете и глезените на детето ви, когато то седи. И така, бихме искали прав ъгъл във всичките три от тези области на свързване.

Ето как да подобрите сегашното столче за хранене или място, където седи детето по време на хранене:

 • Вариант може да бъде да ползвате детска масичка и столче, ако по този начин седежа на детето е правилен и стабилен. Препоръчвам този вариант, само ако можете да осигурете семейно хранене т.е. всеки член на семейството да седи на тази маса и да се храни.
 • Можете да помислите как да направите стола по-малко хлъзгав като поставите хавлия или друга материя, която няма да позволя свличане от столчето.
 • Не забравяйте да подпрете крачетата. Когато краката са подпрени стабилно, стойката на тялото се поддържа и значително се увеличава стабилността. Можете да подпрете краката с табуретка, стълба, кутии за обувки, дори книги.
 • Когато детето седи на стола е важно да седи така, че коленете му да са над ръба на седалката на стола, докато все още може да се облегне на облегалката на стола.
 • Не забравяйте, че и гърба е важно да бъде стабилен. Можете да сложите по-твърда възглавница или друг предмет, който да поставите зад гърба на детето си, за да направите облегалка.

Какво друго можете да направите, за да подпомогнете стойката на детето си?

Особено, ако детето е малко по-голямо и виждате, че седежа му не е правилен не само по време на хранене, но и по време на други занимания. Дори ако е в училищна възраст и учителите се оплакват, че много се мърда в час, върти се и се разсейва често.

 • Осигурете възможност за повече движение на цялото тяло. Опитайте с дейности за баланс – ходене по греди, бордюри; ходене в парка; плуването и катеренето са чудесни варианти за спорт.
 • Упражнения, които можете да правите у дома – трасета с препятствия и ходене по права линия; стоене на един крак; ръчни колички; имитиране на животински походки.

Ако не сте сигурни дали стола на детето ви е достатъчно добър или удобен за него, дали позата е правилна, можете да се свържете с мен и да обсъдим и да дам повече препоръки. Но не забравяйте, това е само част от промените, които е добре да се направят, за да може детето ви да започне да хапва нови храни и да има по-разнообразно меню.

Leave a Reply