You are currently viewing Какво да правим, когато детето приема малко течности

Какво да правим, когато детето приема малко течности

С повишаване на температурите започваме да мислим и за повишаване на приема на течности. Има деца (а и възрастни), за които пиенето е трудно. Ако сте от родителите, за които това е като мисията невъзможна, тази статия цели да даде идеи как да се справите с хидратацията.

А защо всъщност е важно да бъдем хидратирани? Повечето от нас го приемат за даденост, но поддържането на хидратация поддържа тялото ни да работи с най-висока производителност. Същото важи и за тялото на децата. Пиенето на достатъчно течности е важно за основните телесни функции, а липсата на хидратация може да причини различни проблеми като главоболие и запек. 

Често, когато сме жадни, мозъкът може да обърка сигнала и да си мисли, че сме гладни. За това е добре да помислите и за храните, които консумирате вие и децата ви, от тях също бихте могли да си набавите течности. 

От друга страна, понякога пиенето на малко вода може да помогне на децата да задоволят глада си, без да да са хапнали друго. Нещо, което е добре да имате предвид, ако детето ви не пие многотечности и въпреки, че е яло наскоро, твърди, че е гладно. 

Нека обърна внимание на това какво казва статистиката относно това колко вода трябва да пие едно дете на ден? Добро правило е да приема по 100 мл. за всеки килограм телесна маса т.е. дете, което тежи 10 кг. е добре да приема 1000 мл. вода, като минимум. Имайте предвид, че колкото по-голямо е детето, толкова повече хидратация има нужда за тялото си!

Въпреки това, ако детето ви тренира, изпотява се или е горещо навън, то ще се нуждае от повече вода, за да попълни изгубеното количество течности. Разбира се можете да погледнете и препоръчителните количества според различните педиатрични организации или да се консултирате и с вашия педиатър.

За много деца пиенето на течности се случва с много молби, обещания и други подобни стратегии, които родителите използват, защото се притесняват, особено в жегите, че детето няма да бъде добре хидратирано. Със сигурност това може бъде много стресиращо, за това ще обърна внимание на това как да помогнете на детето си да увеличи приема на течности през деня. 

  • Вижте колко вода е препоръчително да пият на ден. Понякога децата всъщност пият достатъчно, а личната преценка на родителя може да бъде, че е малко. 
  • Оставете водата на видимо място, още от сутринта. Вземете специална бутилка, като дори може да я изберете заедно и нека бъде достъпна по всяко време. Нека детето да я вижда и това да му помага да се подсеща. Също така можете да поставите правило колко точно е важно да изпива – цялата бутилка, до някоя определена картинка, за по-големите 2 пълни бутилки. Помогнете визуално да бъде ясно, за да могат да си го представят като постижим количество. Ако все още не пият малко, поставете по-малки цели и постепенно увеличавайте.
  • Напомняйте на детето да пие! Ако детето ви не пие достатъчно само, тогава небрежно и често му напомняйте. Можете също така просто да подавате бутилката с вода периодично. Изберете ключови моменти от деня, когато винаги им предлагат и така постепенно да станат навик. Преди да излезем пием вода, когато пристигнем пием вода. Нека бъде естествена част от ежедневието. 
  • Опитайте с изстискване на лимонов или портокалов сок. За голяма част от децата това, че водата няма вкус, е ключово за не пиенето, Добавете малко естествен вкус и това може да помогне. Разбира се, някои деца ще харесат вкуса на лимон във водата, а други ще го мразят още повече. Не знаете обаче, докато не опитате няколко пъти.Можете да го направите и по-атрактивно, като оставите резенчето цитрус на чашата и представите напитката като коктейл 
  • Добавете лед към водата им! Звучи прекалено лесно, много неправилно, супер идея … идеята тук е, че голяма част от децата много харесват лед. Освен това прави водата интересна и атрактивна, като за големи. Могат да разбъркат леда и веднага получават звуков и визуален ефект. Студената вода се харесва много на вкус, което също може да бъде полезно за някои деца. Освен това кубчетата лед могат да помогнат за допълнително охлаждане на детето ви през горещите летни дни.
  • Добавете нарязани плодове към водата. За децата е забавно да пуснат няколко плодчета във водата сами, а дори да им се стори много привлекателно и интересно. Пригответе специална вода в голяма кана като добавите няколко вида плод, нарежете ги интересен начин, добавете малко лед и ето. А и самото сипване от каната в чашата може да грабне вниманието. 
  • Яжте диня! В динята има голямо съдържание на вода и яденето й може да направи чудеса за увеличаване на хидратацията. Можете също така да смесите динята с лед и вода за забавна напитка или да замразите като ледено сокче!
  • Както е модерно да се казва нека си изядат водата. Има достатъчно храни, които могат да ни държат хидратирани. Тук оставям няколко сезонни предложения – краставици, домати, ягоди, боровинки, спанак, пъпеш, спанак, тиквички, кисело мляко, супи, гаспачо, нискомаслено прясно мляко, кокосова вода, извара. 
  • Направете си домашни ледени близалки или сладолед. В интернет е пълно с различни рецепти за такива (popsicles) – те са цветни, сладки, и забавни за приготвяне и хапване. 

Съветвам ви да избягвате консумацията на сладки газирани напитки и сокове с добавена захар. По-скоро търсете високо съдържание на вода. Ако пък детето ви ги харесва прекалено много и това е основния вариант за приемане на течности за сега, оставете го да си избере време от деня, в което ще пие своя сок или напитка, но през останалото време нека пие вода или се хидратира по по-приемлив начин. Разбира се внимавайте да не го използвате като награда, важното тук е да се фокусирате върху умереността и да изградите навика за регулярен прием на вода.

Leave a Reply